kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Schab pieczony z sosem z leśnych grzybów

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Soczysta pieczeń z aromatycznym sosem

Schab pieczony z sosem z leśnych grzybów

Składniki:

Schab pieczony z sosem z leśnych grzybów

 

  • schab- kawałek o wadze ok. 60 dag.
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych grzybów ( borowików,podgrzybków )
  • kostka "bulion grzybowy"
  • 4-5 łyżek oleju ryżowego
  • roztarty ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie,sól,pieprz,słodka papryka
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki masła w wiórkach

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z sosem z leśnych grzybów
Schab opłukać, osuszyć, nakłuć ostrym nożem i nadziać suszonymi śliwkami. Włożyć do miski natrzeć przyprawami, czosnkiem oraz olejem ryżowym. Odstawić w chłodne miejsce na noc. Można obrócić kilka razy schab aby równomiernie się zamarynował. Grzybki także namoczyć na noc w takiej ilości wody aby je przykrywała. Schab wyłożyć na rozgrzaną suchą patelnię i zrumienić go ze wszystkich stron. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego naczynia, dodać masło w wiórkach. Zapiekać pod przykryciem ok. 60 min. Po godzinie zalać pieczeń grzybkami razem z wodą w której się moczyły, zapiekać bez przykrycia. Po 15 min. dodać kostkę "bulion grzybowy" rozpuszczoną razem z mąką w połowie szklanki wody i zapiekać jeszcze przez 15 min. Gotowy schab pokroić w plastry ułożyć na talerzu i polewać sosem grzybowym.