2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Schab w pieczarkowo-winnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Chude mięso w połączeniu z pieczarkami, duszone w winie to propozycja zarówno na codzienny jak i wykwintny obiad, smakuje pysznie więc polecam!

Schab w pieczarkowo-winnym sosie

Składniki:

Schab w pieczarkowo-winnym sosie

 

Sposób przygotowania:

Schab w pieczarkowo-winnym sosie

ETAP 1:

Schab w pieczarkowo-winnym sosie
Schab płuczemy, osuszamy nacinamy w kilku miejscach

Schab myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy w kilku miejscach przy brzegach dzięki temu nie będzie się kurczył przy obsmażeniu.Oprószamy z każdej strony przyprawą do schabu.

ETAP 2:

Schab w pieczarkowo-winnym sosie
mięso obsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle

Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut, przekładamy do rondla.

ETAP 3:

Schab w pieczarkowo-winnym sosie
na masełku obsmażamy pieczarki z cebulką

Na tłuszczyku z mięsa obsmażamy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojone w talarki pieczarki.

ETAP 4:

Schab w pieczarkowo-winnym sosie
Na sam koniec wlewamy wino potem smietankę i doprawiamy

Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa, podlewamy winem i 150 ml wody, dusimy do miękkości schabu około 20 minut, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem, odstawiamy z ognia gdy tylko sos zacznie gęstnieć.Podajemy z ziemniakami.