Sposób przygotowania:
Schab w pieczarkowo-winnym sosieETAP 1:
Schab myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy w kilku miejscach przy brzegach dzięki temu nie będzie się kurczył przy obsmażeniu.Oprószamy z każdej strony przyprawą do schabu.
ETAP 2:
Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut, przekładamy do rondla.
ETAP 3:
Na tłuszczyku z mięsa obsmażamy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojone w talarki pieczarki.
ETAP 4:
Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa, podlewamy winem i 150 ml wody, dusimy do miękkości schabu około 20 minut, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem, odstawiamy z ognia gdy tylko sos zacznie gęstnieć.Podajemy z ziemniakami.