Sposób przygotowania:
Schab w pieczarkowo-winnym sosieETAP 1:
![Schab w pieczarkowo-winnym sosie Schab w pieczarkowo-winnym sosie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/schab-w-pieczarkowo-winnym-sosie-358702.jpg)
Schab myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy w kilku miejscach przy brzegach dzięki temu nie będzie się kurczył przy obsmażeniu.Oprószamy z każdej strony przyprawą do schabu.
ETAP 2:
![Schab w pieczarkowo-winnym sosie Schab w pieczarkowo-winnym sosie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/schab-w-pieczarkowo-winnym-sosie-358703.jpg)
Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut, przekładamy do rondla.
ETAP 3:
![Schab w pieczarkowo-winnym sosie Schab w pieczarkowo-winnym sosie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/schab-w-pieczarkowo-winnym-sosie-358705.jpg)
Na tłuszczyku z mięsa obsmażamy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojone w talarki pieczarki.
ETAP 4:
![Schab w pieczarkowo-winnym sosie Schab w pieczarkowo-winnym sosie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/schab-w-pieczarkowo-winnym-sosie-358707.jpg)
Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa, podlewamy winem i 150 ml wody, dusimy do miękkości schabu około 20 minut, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem, odstawiamy z ognia gdy tylko sos zacznie gęstnieć.Podajemy z ziemniakami.