Justine

Justine

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Schab w sosie pieczarkowym z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne danie na codzienny obiad, jak również przyjęcie gości.

Schab w sosie pieczarkowym z ryżem

Składniki:

Schab w sosie pieczarkowym z ryżem

 

  • 5 plastrów schabu (jak na kotlety)
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 500 ml bulionu (rozpuszczona kostka drobiowa)
  • przyprawy: papryka ostra, vegeta
  • mąką do oprószenia mięsa
  • łyżka śmietany 12%
  • łyżka mąki krupczatki
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab w sosie pieczarkowym z ryżem
Schab lekko rozbić, przyprawić i oprószyć mąką (można pokroić na mniejsze części). Podsmażyć na maśle i przełożyć do garnka (rondla). Pieczarki obrać , pokroić w plasterki i podsmażyć na tym samym tłuszczu razem pokrojoną w kosteczkę cebulą. Gdy lekko się zarumienią przełożyć do mięsa, zalać bulionem i gotować na małym ogniu ok. 30-40 min. Schab musi być miękki. Na koniec w miseczce rozmieszać śmietaną z mąką krupczatką oraz kilkoma łyżkami sosu (wtedy nie powinno się zważyć), przelać do garnka i szybko wymieszać. Danie bardzo dobrze smakuje z ryżem, jak i ziemniakami. Jako dodatek polecam buraczki. Smacznego!!