Sposób przygotowania:
Schab z sosem pomidorowo pieczarkowym
Umyte i osuszone plastry mięsa przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy schab z obydwu stron, następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na pozostały na patelni od smażenia mięsa tłuszcz wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano.Wszystko smażymy chwilkę razem i wlewamy białe wytrawne wino. Następnie dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą. Przyprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz cukrem. Wszystko razem gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wtedy sosem polewamy mięso w naczyniu , podajemy z ulubionymi dodatkami.