madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Schab z sosem pomidorowo pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W upalne dni nie lubię ciężkich pieczonych w zawiesistych sosach mięs, dlatego proponuję chudy schab w lekkim sosie

Schab z sosem pomidorowo pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z sosem pomidorowo pieczarkowym

 

  • 8 plastrów schabu
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Schab z sosem pomidorowo pieczarkowym
Umyte i osuszone plastry mięsa przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy schab z obydwu stron, następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na pozostały na patelni od smażenia mięsa tłuszcz wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano.Wszystko smażymy chwilkę razem i wlewamy białe wytrawne wino. Następnie dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą. Przyprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz cukrem. Wszystko razem gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wtedy sosem polewamy mięso w naczyniu , podajemy z ulubionymi dodatkami.
Schab z sosem pomidorowo pieczarkowym
Plastry schabu doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Schab z sosem pomidorowo pieczarkowym
Mięso obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie
Schab z sosem pomidorowo pieczarkowym
Pieczarki smażymy z cebulą czosnkiem i oregano
Schab z sosem pomidorowo pieczarkowym
Wlewamy białe wytrawne wino oraz pomidory

Tagi:

schab