Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Schab w pomidorach.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Schab z sosie ze świeżych pomidorów

Schab w pomidorach. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab w pomidorach.

 

  • (na 1-2 porcje)
  • 2 plastry schaby ( w sumie ok 320g)
  • 3 pomidory
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • olej 2 łyżki
  • sól,pieprz po 2 szczypty do schabu
  • szczypta pieprzu kolorowego do pomidorów
  • szczypta soli do pomidorów

 

 

Sposób przygotowania:

Schab w pomidorach.
Pomidory myjemy, na spodniej części pomidora (tej bez szypułki) robimy nożem X. Wkładamy do garnka,wyższego od pomidorów,zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na kilka minut, potem swobodnie ściągniemy z nich skórkę. Przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części,wkładamy do garnka, przyprawiamy i dusimy kilka minut, pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Następnie dodajemy posiekaną, umytą natkę pietruszki, mieszamy, dusimy jeszcze chwilkę. Plastry schabu płuczemy osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą i pieprzem. ( Nie rozbijałam ich) Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, następnie smażymy mięso kilka minut z każdej strony. Schab przekładamy na talerz, polewamy sosem. Podajemy np z makaronem.
Schab w pomidorach.
Pomidory zalewamy wrzątkiem

Tagi:

schab