WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1457]

Schab w sosie barbecue (bbq)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sposób na wykorzystanie schabu w plastrach, inne od tradycyjnych schabowych. Danie jest trochę pikantne, oryginalne i ciekawe w smaku.

Schab w sosie barbecue (bbq) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab w sosie barbecue (bbq)

 

  • 0,5kg schabu wieprzowego
  • 1,5 cebuli
  • 2 mniejsze ząbki czosnku
  • garść mrożonej mieszanki warzyw na patelnię
  • ok. 150 ml sosu barbecue
  • mąka do panierowania
  • sól
  • olej do smażenia
  • ryż
  • schab w sosie barbecue bbq mieso duszone z warzywami i sosem sos z patelni sos barbecue ryz z sosem

Sposób przygotowania:

Schab w sosie barbecue (bbq)

ETAP 1:

Schab pokroić w plastry, półplastry lub w inne cienkie kawałki. Mięso obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i obsmażyć na nim mięso.

Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa. Doprawić solą, przykryć patelnię i dusić kilkanaście minut. Następnie wcisnąć 2 ząbki czosnku i dodać mrożone warzywa na patelnię. Dusić dopóki warzywa nie zmiękną. Dodać sos barbecue i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę wody jeśli będzie zbyt gęsto na patelni. Dusić aż mięso będzie miękkie.

Na koniec można doprawić jeśli sos barbecue nie był zbyt pikantny. W osobnym garnku ugotować ryż według wskazówek na opakowaniu.

Ryż wyłożyć na talerz polać sosem i kawałkami mięsa.

Schab w sosie barbecue (bbq)
Schab w sosie barbecue (bbq) podany z ryżem