Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Schab w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po udanym grzybobraniu przyszła pora na przygotowanie pysznej potrawy z darów lasu. Sos z podgrzybków świetnie skomponował się ze schabem i kaszą gryczaną.

Schab w sosie grzybowym

Składniki:

Schab w sosie grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie grzybowym

ETAP 1:

Schab w sosie grzybowym
Na patelni smażymy cebulę i rozbite plastry schabu

Grzyby przebieramy, dokładnie myjemy i oczyszczamy. Małe grzyby pozostawiamy w całości, mniejsze kroimy w plastry.

Cebulę kroimy w kostkę.

Schab lekko rozbijamy i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę. Następnie cebulę zsuwamy na bok, a na patelnię wkładamy mięso i obsmażamy je z obu stron.

ETAP 2:

Schab w sosie grzybowym
Grzyby smażymy na patelni, na rozgrzanym maśle

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy podgrzybki. Usmażone grzyby przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

ETAP 3:

Schab w sosie grzybowym
W przygotowanym sosie grzybowym podgrzewamy mięso

Do grzybów wlewamy bulion i śmietanę, zagotowujemy. Dodajemy schab i dusimy mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 40 minut, aż mięso będzie mięciutkie.

Następnie zdejmujemy pokrywkę i podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.

Sos doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką mieloną.

Dodajemy umytą i posiekaną natkę pietruszki.

W międzyczasie gotujemy kaszę. Łączymy ją z sosem.