Sposób przygotowania:
Schab w sosie grzybowymETAP 1:
Grzyby przebieramy, dokładnie myjemy i oczyszczamy. Małe grzyby pozostawiamy w całości, mniejsze kroimy w plastry.
Cebulę kroimy w kostkę.
Schab lekko rozbijamy i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę. Następnie cebulę zsuwamy na bok, a na patelnię wkładamy mięso i obsmażamy je z obu stron.
ETAP 2:
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy podgrzybki. Usmażone grzyby przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
ETAP 3:
Do grzybów wlewamy bulion i śmietanę, zagotowujemy. Dodajemy schab i dusimy mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 40 minut, aż mięso będzie mięciutkie.
Następnie zdejmujemy pokrywkę i podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką mieloną.
Dodajemy umytą i posiekaną natkę pietruszki.
W międzyczasie gotujemy kaszę. Łączymy ją z sosem.