madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Schab w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Soczyste i miękkie mięso w kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Sos bardzo łatwy w przygotowaniu.

Schab w sosie pieczarkowym

Składniki:

Schab w sosie pieczarkowym

Mięso

Sos

Sposób przygotowania:

Schab w sosie pieczarkowym

Przygotowanie mięsa

Schab w sosie pieczarkowym
Mięso przyprawiamy i rumienimy z każdej strony

Opłukane i osuszone plastry mięsa przyprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiany kolor. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu.

Pieczarki

Schab w sosie pieczarkowym
Pokrojone pieczarki podsmazamy z cebulką

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy pieczarki razem z cebulką

Sos

Schab w sosie pieczarkowym
Całość dusimy jeszcze trochę na małym ogniu

Gdy mięso będzie prawie miękkie dodajemy podsmażone pieczarki i dusimy jeszcze trochę. Gdy mięso będzie już dobre dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką zmieszaną z wodą. Doprawiamy do smaku.


Tagi:

schab mięso