pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Schab w sosie porowo-gorgonzolowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

schab z wyraźną nutą gorgonzoli

Schab w sosie porowo-gorgonzolowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab w sosie porowo-gorgonzolowym

 

  • 1 kg schab bez kości,
  • sól ziołowa,
  • pieprz czarny mielony,
  • 1 por - biała część,
  • 200 ml bulion warzywny,
  • 25 dag ser gorgonzola,
  • 1 łyżka oliwa extra vergin

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie porowo-gorgonzolowym
Schab kroimy na plastry o grubości 1,5 cm, solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanej oliwie po 1 minucie z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni smażymy pora pokrojonego w talarki przez ok 7 min. Dodajemy do schabu i całość zalewamy ciepłym bulionem. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 190°C piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. Wyjmujemy, dodajemy ser gorgonzola w kawałkach i pieczemy jeszcze 10 min. Można podawać z makaronem.
Schab w sosie porowo-gorgonzolowym
Schab w sosie przed pieczeniem
Schab w sosie porowo-gorgonzolowym
Propozycja podania