Schab to mięso robione z tuszy świńskiej. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów: smażyć, piec, dusić oraz wędzić. Mięso najczęściej kojarzone jest z tradycyjnymi kotletami schabowymi, ale możne ja podawać w sosie. Schab w sosie własnym to jedna z najbardziej popularnych form podania tego mięsa. Odpowiednio długo duszone będzie kruche i rozpływające się w ustach. Sos pieczeniowy do schabu najlepiej zrobić z wywaru po upieczenia mięsa. Jasne dressingi można przygotować z chrzanu, śmietany albo cebuli. Pieczony schab w sosie pomidorowym pasuje do ziemniaków, kaszy, ryżu oraz surówek, np. z kapusty, buraków, marchewki, pora. Sos koperkowy do schabu, najlepiej gotowanego, można zrobić ze startej marchewki, pietruszki i pora. Składniki dodaje się do mięsnego wywaru, miesza z posiekanym koprem i zagęszcza mąką. Schab w sosie śliwkowym to idealne danie, np. na uroczysty obiad. Można je przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku. Delikatne mięso w połączeniu z lekko słodkim sosem stanowi wyjątkowe połączenie dwóch różnych smaków. Do dressingu można dodać odrobinę czerwonego wytrawnego wina.

Schab w sosie Kategorie

Schab pieczony

Schab pieczony

Schab pieczony to bardzo soczyste i aromatyczne mięso, które można piec w całości, w plastrach lub w rękawie. Pieczony schab warto nadziewać różnymi składnikami: żurawiną, pieczarkami, serem, śliwkami, morelami, suszonymi pomidorami, szpinakiem albo innym mięsem (boczkiem, szynką lub mięsem mielonym). Zanim mięso zostanie wstawione do piekarnika, można przygotować marynatę z dodatkiem sosu sojowego, musztardy oraz papryki. Schab zapieka się z ziemniakami lub kolorowymi warzywami.

Schab duszony

Schab duszony

Idealny schab duszony przygotowuje się z niewielkich i rozbitych tłuczkiem kawałków schabu. Najlepiej smakuje duszony w sosie własnym lub w białym winie. Przed duszeniem kawałki schabu powinno się doprawić solą i pieprzem do smaku, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Można do niego dodać pieczarki, cebulę, marchewkę, por i seler. Schab duszony przygotowuje się przez około godzinę. Najlepiej smakuje podawany z kaszą, ryżem lub z ugotowanymi ziemniakami.

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną to idealne danie, które sprawdza się nie tylko na świątecznym stole, ale również jako sycący obiad. Mięso nadziewane można przed pieczeniem namoczyć w musztardowej marynacie, dzięki czemu będzie bardziej soczyste i chrupiące. Żurawina nadaje potrawie słodkawy smak. Pieczony schab można podać z ziemniakami i surówką lub chlebem. Zamiast pieczenia, mięso warto udusić, a żurawinę dodać przy dekorowaniu dania.

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami można podać na różne sposoby jako główne danie obiadowe. Popularny jest schab gotowany lub duszony w sosie pieczarkowym oraz zawijańce schabowe z pieczarkami i serem. Można usmażyć również kotlety schabowe z pieczarkami lub zapiec schab z dodatkiem farszu pieczarkowego w sosie pomidorowym. Dzięki warzywom mięso jest soczyste i miękkie oraz aromatycznie pachnie. Schab z pieczarkami można serwować także z ziemniakami.

Schab w mleku

Schab w mleku

Schab w mleku to nietypowe połączenie składników, które wybornie smakuje. Dzięki mlecznej marynacie mięso jest jędrniejsze i soczyste. Kotlety schabowe przed smażeniem, można obtoczyć w mlecznej panierce z dodatkiem cebuli. Przed pieczeniem schabu, warto przygotować marynatę, której podstawowymi składnikami są mleko, czosnek, sól oraz pieprz. Marynatę można również zastosować przed duszeniem mięsa. Schab w mleku pasuje do ugotowanych ziemniaków oraz surówki z białej kapusty.

Znaleźliśmy 93 przepisów w kategorii Schab w sosie