Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schab w sosie słodkim z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie tych smaków, to prawdziwe dzieło kulinarne. Tak dobrego schabu jeszcze nie jadłam. Danie pięknie wygląda, więc doskonale prezentuje się na świątecznym i uroczystym stole. To smaczne i sycące danie na każdą okazje i dla każdego. Do dzieła.

Schab w sosie słodkim z brzoskwiniami

Składniki:

Schab w sosie słodkim z brzoskwiniami

 

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • Pęczek szczypiorku
  • 820 g brzoskwiń w puszce
  • 190 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Mąka pszenna do panierki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Schab w sosie słodkim z brzoskwiniami

I

Schab w sosie słodkim z brzoskwiniami
Przygotowanie mięsa, schab myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroje na mniejsze kawałki. Doprawiam solą oraz pieprzem, obtaczam w mące pszennej i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju do miękkości.

II

Schab w sosie słodkim z brzoskwiniami
Przygotowanie warzyw do przygotowania sosu warzywnego.

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na drugiej większej patelni. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w drobne paseczki papryki.
3. Brzoskwinie odlewam z zalewy, kroję na mniejsze części, szczypiorek drobno siekam i łącze z pozostałymi warzywami.

III

Schab w sosie słodkim z brzoskwiniami
przygotowanie sosu warzywnego.

4. Warzywa podlewam jedną szklanką wody, dodaję przecier pomidorowy, ketchup, sos sojowy, miód, ocet i doprawiam solą oraz chili. Gotuję pięć minut, następnie zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec sos łączę w mięsem.

IV

5. Gotowe.
6. Smacznego