Sposób przygotowania:
Pikantna zupa warzywna Eliprzygotowanie składników
Na początku nastawić wywar. Do garnka włożyć porcję z kaczki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą dodać sól, pieprz i gotować aż mięso będzie miękkie. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Cukinię opłukać i odciąć końcówki. Pokroić cukinię w kostkę. Fasolki i groszek wylać na durszlak, przepłukać i odsączyć.
przygotowanie składników cd
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Koperek i natkę pietruszki opłukać i osuszyć. Z koperku i natki oddzielić łodygi i drobno pokroić. Koperek i natkę drobno posiekać.
przygotowanie składników cd
Wyjąć z wywaru porcję rosołową i ostudzić. Oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę.
gotowanie
Ugotowany wywar przecedzić. Do wrzącego wywaru wrzucić marchewkę, pietruszkę seler i zagotować. Do zupy dodać ziemniaki, cukinię i gotować do miękkości. Na koniec dodać warzywa konserwowe i mięso. W rondlu roztopić margarynę, dodać mąkę i razem smażyć. Do zupy dodać zasmażkę i zagotować. Do zupy dodać koperek, natkę pietruszki i doprawić maggi i pieprzem, żeby zupa była pikantna i rozgrzewająca.