eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Jesienna rozgrzewająca zupa Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam jesienną, rozgrzewającą zupę na chłodne dni. Do zupy dodałam dynię i podsmażone z cebulką podgrzybki.

Jesienna rozgrzewająca zupa Eli

Składniki:

Jesienna rozgrzewająca zupa Eli

wywar

grzyby

warzywa

  • 1 mała główka kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 600 g dyni ( po obraniu )
  • 8 dużych ziemniaków

dodatkowo

  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz do smaku ( dość dużo )
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Jesienna rozgrzewająca zupa Eli

przygotowanie wywaru

Jesienna rozgrzewająca zupa Eli
Ugotować wywar z mięsa z dodatkiem przypraw.

Udko i mięso opłukać i włożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość posolić i ugotować wywar.

przygotowanie grzybów

Jesienna rozgrzewająca zupa Eli
Usmażyć podgrzybki z cebulą na roztopionym maśle.

Na patelni roztopić masło i lekko podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać mrożone grzyby, oprószyć solą i pieprzem. Całość smażyć aż grzyby będą miękkie.

przygotowanie składników

Jesienna rozgrzewająca zupa Eli
Przygotować wszystkie składniki jesiennej zupy.

Kapustę i dynię pokroić w kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przygotować przesmażone grzyby.

przygotowanie składników cd

Jesienna rozgrzewająca zupa Eli
Ugotowane i ostudzone mięso pokroić w kostkę.

Mięso i udko wyjąć z wywaru i ostudzić. Mięso z udka oddzielić od kości. Pokroić mięso w kostkę.

przygotowanie składników cd

Jesienna rozgrzewająca zupa Eli

Koperek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.

gotowanie

Jesienna rozgrzewająca zupa Eli

Wywar przecedzić. Do wrzącego wywaru dodać marchewkę, pietruszkę, seler i chwilę gotować. Następnie dodać ziemniaki , grzyby i gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodać do zupy mięso, dynię gotować aż dynia będzie al"dente. Dodać posiekany koperek z natką pietruszki i doprawić zupę pieprzem i maggi do smaku. Smacznego!