Sposób przygotowania:
Schab w sosie z groszkiem cukrowymETAP 1:
Schab umyć i osuszyć. Pokroić w plastry. Oprószyć solą ziołowa i pieprzem ziołowym. Ułożyć na patelni na rozgrzanym maśle ci obsmażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka.
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Przełożyć do mięsa. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, korzeń pietruszki w całości i mrożony groszek. Dodać przyprawy. Zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić ok. 15-20 minut. Dodać przecier pomidorowy i dusić aż mięso będzie miękkie.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do sosu. Dusić dalej aż sos się zagęści.
Podawać z ryżem lub kaszą.