WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1025]

Schab w sosie z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab pokrojony w kostkę marynowany w sosie sojowym i przyprawach. Duszony z cebulką w sosie lekko pikantnym paprykowo - pomidorowym.

Schab w sosie z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie z patelni

 

  • ok. 600-700g schabu
  • 2 cebule
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • czosnek granulowany
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ostrego sosu do steków (można zastąpić pikantnym ketchupem lub innym ostrym sosem)
  • ok. 150ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab w sosie z patelni

ETAP 1:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wrzucić o miski. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Wlać sos sojowy, dosypać czosnku granulowanego, trochę ostrej papryki i pieprzu ziołowego. Dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Po tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso i cebulę i smażyć kilkanaście minut, mieszając co jakiś czas. Podlać pozostałą w misce marynatą i dusić ok. 30 minut.

Po tym czasie Dodać przecier pomidorowy, sos ostry do steków, przecisnąć ząbki czosnku i przyprawić solą, papryką słodką i majerankiem. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 30 minut. W razie potrzeby dolać przecieru lub odrobinę wody żeby się nie przypalało.

Gotowy schab podać z ryżem lub chlebkiem pita i surówką.

Schab w sosie z patelni
Schab w sosie duszony na patelni po przygotowaniu
Schab w sosie z patelni
Scha na patelni podczas duszenia przed dodaniem przecieru i sosu
Schab w sosie z patelni
Mięso z cebulką zamarynowane w sosie sojowym i przyprawach
Schab w sosie z patelni
Mięso i cebulka pokrojone w kostkę przed zamarynowaniem

Tagi:

danie mięso