Sposób przygotowania:
Piwny gulasz z kalarepkąETAP 1
KALAREPKA: Kalarepki obieramy. Obrane nacieramy olejem i oprószamy solą i tymiankiem. Przyprawione owijamy folią aluminiową.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 1 godzinę w 180°C do miękkości
ETAP 2
GULASZ: Mięso kroimy w grubą kostkę. Pokrojone nacieramy przyprawami i obtaczamy w mące.
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do przysmażonej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowane mięso.
Mięso obsmażamy z każdej strony do zrumienienia. Gotowe podlewamy piwem, dodajemy do niego ziele angielskie, liście laurowe i dusimy.
W razie konieczności dodajemy wodę.
ETAP 3
Między czasie pieczarki kroimy w plasterki. Pokrojone przysmażamy na oddzielnej patelni do miękkości. Pod koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
ETAP 4
Boczek kroimy w kostkę. Pokrojony przysmażamy do wytopienia tłuszczu. Jeśli boczek był „chudy” podlewamy go odrobiną oleju.
ETAP 5
Przytopiony dodajemy do mięsa, a na wytopionym tłuszczu obsmażamy pokrojone w plasterki ogórki.
Gdy mięso wieprzowe jest już miękkie dodajemy do niego przygotowane pieczarki oraz ogórki.
Całość dusimy razem około 10 minut. Gulasz ostatecznie doprawiamy do smaku i łączymy z natką pietruszki.
Gotowy podajemy z upieczoną i pokrojoną w plasterki kalarepką.
gusia1000