jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piwny gulasz z kalarepką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczona kalarepka to rewelacyjny pomysł. Wychodzi pyszna i soczysta. Tak sporządzoną można zajadać samą lub tak jak u mnie z gulaszem.

Piwny gulasz z kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piwny gulasz z kalarepką

GULASZ:

KALAREPKA:

  • 4 kalarepki,
  • Tymianek do smaku,
  • Sól do smaku
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Piwny gulasz z kalarepką

ETAP 1

Piwny gulasz z kalarepką
przyprawioną kalarepkę pieczemy w foli aluminiowej

KALAREPKA: Kalarepki obieramy. Obrane nacieramy olejem i oprószamy solą i tymiankiem. Przyprawione owijamy folią aluminiową.

Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 1 godzinę w 180°C do miękkości

ETAP 2

Piwny gulasz z kalarepką
pokrojone mięso przyprawiamy

GULASZ: Mięso kroimy w grubą kostkę. Pokrojone nacieramy przyprawami i obtaczamy w mące.

Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do przysmażonej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowane mięso.

Mięso obsmażamy z każdej strony do zrumienienia. Gotowe podlewamy piwem, dodajemy do niego ziele angielskie, liście laurowe i dusimy.

W razie konieczności dodajemy wodę.

ETAP 3

Piwny gulasz z kalarepką
umyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki

Między czasie pieczarki kroimy w plasterki. Pokrojone przysmażamy na oddzielnej patelni do miękkości. Pod koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4

Piwny gulasz z kalarepką
pokrojony w kostkę boczek przysmażamy

Boczek kroimy w kostkę. Pokrojony przysmażamy do wytopienia tłuszczu. Jeśli boczek był „chudy” podlewamy go odrobiną oleju.

ETAP 5

Piwny gulasz z kalarepką
ogórki przysmażamy na tłuszczu z boczku

Przytopiony dodajemy do mięsa, a na wytopionym tłuszczu obsmażamy pokrojone w plasterki ogórki.

Gdy mięso wieprzowe jest już miękkie dodajemy do niego przygotowane pieczarki oraz ogórki.

Całość dusimy razem około 10 minut. Gulasz ostatecznie doprawiamy do smaku i łączymy z natką pietruszki.

Gotowy podajemy z upieczoną i pokrojoną w plasterki kalarepką.