Sposób przygotowania:
Bigos Eli z młodej kapusty mieszanejprzygotowanie mięsa
Łopatkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę do mięs.
Chwilę smażyć razem, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Gotowe mięso wyjąć i ostudzić.
przygotowanie świeżej kapusty
Zewnętrzne ciemne liście kapusty umyć, pokroić i włożyć do garnka. Zalać kapustę wodą, posolić i gotować aż będzie miękka.
Resztę kapusty pokroić i ugotować na pół miękko. obydwie kapusty odcedzić.
przygotowanie kiszonej kapusty
Wędzony surowy boczek opłukać i włożyć do garnka. Do boczku dodać kiszoną kapustę ziele angielskie i liście laurowe.
Kapustę zalać wodą i gotować aż razem z boczkiem będzie pół miękka.
przygotowanie wędlin
Szynkę pokroić w kostkę i dodać do sosu z duszenia mięsa.
przygotowanie wędlin cd
Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do szynki. Całość razem przesmażyć.
przygotowanie mięsa i boczku
Ugotowany boczek i duszone mięso pokroić w kostkę.
przygotowanie bigosu
Do wielkiej miski włożyć wszystkie składniki bigosu , przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, przełożyć do garnków i przesmażyć. Bigos podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
gusia1000