eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1728]

Bigos Eli z młodej kapusty mieszanej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam bigos z młodej kapusty świeżej i młodej kapusty kiszonej z dużą ilością dodatków i koncentratu pomidorowego.

Bigos Eli z młodej kapusty mieszanej

Składniki:

Bigos Eli z młodej kapusty mieszanej

kapusta

mięso

pozostałe składniki

  • 400 g surowego boczku wędzonego
  • 1.60 szynki wędzonej gotowanej
  • 500 g kiełbasy podwawelskiej
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 400 ml soku z kiszonych ogórków
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos Eli z młodej kapusty mieszanej

przygotowanie mięsa

Bigos Eli z młodej kapusty mieszanej
Łopatkę obsmażyć i dusić z pozostałymi składnikami.

Łopatkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę do mięs.

Chwilę smażyć razem, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Gotowe mięso wyjąć i ostudzić.

przygotowanie świeżej kapusty

Bigos Eli z młodej kapusty mieszanej
Ciemne zewnętrzne liście i pozostałą kapustę ugotować w oddzielnych garnkach i odcedzić.

Zewnętrzne ciemne liście kapusty umyć, pokroić i włożyć do garnka. Zalać kapustę wodą, posolić i gotować aż będzie miękka.

Resztę kapusty pokroić i ugotować na pół miękko. obydwie kapusty odcedzić.

przygotowanie kiszonej kapusty

Bigos Eli z młodej kapusty mieszanej
Kapustę kiszoną gotować razem z wędzonym boczkiem.

Wędzony surowy boczek opłukać i włożyć do garnka. Do boczku dodać kiszoną kapustę ziele angielskie i liście laurowe.

Kapustę zalać wodą i gotować aż razem z boczkiem będzie pół miękka.

przygotowanie wędlin

Bigos Eli z młodej kapusty mieszanej
Pokrojoną szynkę dodać do sosu z duszenia mięsa.

Szynkę pokroić w kostkę i dodać do sosu z duszenia mięsa.

przygotowanie wędlin cd

Bigos Eli z młodej kapusty mieszanej

Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do szynki. Całość razem przesmażyć.

przygotowanie mięsa i boczku

Bigos Eli z młodej kapusty mieszanej

Ugotowany boczek i duszone mięso pokroić w kostkę.

przygotowanie bigosu

Bigos Eli z młodej kapusty mieszanej

Do wielkiej miski włożyć wszystkie składniki bigosu , przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, przełożyć do garnków i przesmażyć. Bigos podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego!


Tagi:

bigos danie