Sposób przygotowania:
Schab wędzony
Do przegotowanej, zimnej wody dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i jak rospuści się sól to wkładamy do zalewy mięso. Jeśli zalewa nie zakrywa mięsa to robimy drugą oprcję w tych samych proporcjach. Mięso trzymamy w zalewie 12-24h w zimnym miejscu. (mięso musi być świeże, najlepiej zaraz po zabiciu, gdyż takie z mięsnego nie zdaje rezultatu).
Po wyjęciu mięsa z zalewy bardzo dokładnie obwiązujemy cały schab specjalnym wytrzymałym sznurkiem.
Mięso wędzimy w temp 60* przez ok 4 godziny (najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem), a następnie jeszcze schab zaparzamy przez ok 40 minut.
Po wystudzeniu zdjemujemy ze schabu sznurki i kroimy go na kanapki
Po wyjęciu mięsa z zalewy bardzo dokładnie obwiązujemy cały schab specjalnym wytrzymałym sznurkiem.
Mięso wędzimy w temp 60* przez ok 4 godziny (najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem), a następnie jeszcze schab zaparzamy przez ok 40 minut.
Po wystudzeniu zdjemujemy ze schabu sznurki i kroimy go na kanapki
Sarenka