SUPERPRZEPIS

Schab wędzony z domowej wędzarni

  • 1
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Schab wędzony z domowej wędzarni Więcej zdjęć (5)

Domowe wędliny są najlepsze. Idealne smaki, których na naszym stole nie może zabraknąć

Składniki:

Schab wędzony z domowej wędzarni

 

  • około 1 kg schabu bez kości

 

Sposób przygotowania:

Schab wędzony z domowej wędzarni
Mięso myjemy, ja przekroiłam na pół, wkładamy do siatki na wędliny i ściskami. Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy schab, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek, pokruszony liść laurowy i ziele angielskie. Odstawiamy w zimne miejsce na 4 doby. następnie wyciągamy schab i osuszamy go przez około 20 godzin (ja zawieszam na sztylu by ładnie odciekł i osechł) następnie schab wędzimy w temperaturze około 60-70 stopni przez 7 godzin. Po tym czasie parzymy schab przez 30 minut w temperaturze 80 stopni. 
Schab wędzony z domowej wędzarni
schab myjemy i wkładamy do siatki na wędliny
Schab wędzony z domowej wędzarni
przekładamy schab do garnka i zalewamy wodą - dodajemy peklosul
Schab wędzony z domowej wędzarni
następnie dodajemy pozostałe przyprawy i odstawiamy
Schab wędzony z domowej wędzarni
po uwędzeniu parzymy schab przez 30 minut

Tagi:

bezy schab beza