zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Schab wędzony herbaciany

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

moje pierwsze podejście do wędzenia domowego, zainspirował mnie przepis na blogu Berniki

Schab wędzony herbaciany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab wędzony herbaciany

 

  • 700 g schabu bez kości
  • Marynata :
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki marynaty do mięs teriyaki
  • Kikkoman
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • Do wędzenia :
  • 4 łyżeczki czarnej herbaty liściastej Earl Grey
  • 1/4 szk białego ryżu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Demerara
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Schab wędzony herbaciany
Umyty schab osuszyć. Składniki na marynatę połączyć ze sobą dokładnie mieszając i tak przygotowaną natrzeć mięso. Potem przełożyć je do naczynia próżniowego albo innego z pokrywką na kilka godzin. Gdy schab się zamarynuje przygotować sobie pozostałe narzędzia do wędzenia czyli głęboką patelnię, folię aluminiową i pokrywkę. Dno patelni wyłożyć dwoma warstwami folii, pokrywkę także owinąć folią bo wszystko musi być szczelne. Składniki do wędzenia wymieszać ze sobą, wsypać na dno patelni i lekko rozprowadzić po jej dnie. Następnie z patyczków do szaszłyków wykonać kratkę do wędzenia lub użyć gotowej metalowej jeśli średnica będzie odpowiednia. Rozgrzać patelnię i położyć na kratce mięso, przykryć szczelnie pokrywką i zostawić na dużym ogniu 5 minut. Potem zmniejszyć ogień i tak zostawić schab na 60 -70 minut w zależności od jego grubości. Po uwędzeniu zostawić mięso jeszcze pod przykryciem na jakiś czas a potem przełożyć na talerz. Kroić gdy wystygnie i podawać zamiast wędliny do pieczywa.
Schab wędzony herbaciany
Etap 1przygotwac patelnie do wędzenia ...
Schab wędzony herbaciany
Etap 2potem położyć na rozgrzaną zamarynowany schab
Schab wędzony herbaciany
Etap 3zakryć szczelnie porywką i wędzić ..
Schab wędzony herbaciany
Etap 4po uwędzeniu wystudzić i kroić jako wędlinę