Sposób przygotowania:
Schab wędzony herbaciany
Umyty schab osuszyć. Składniki na marynatę połączyć ze sobą dokładnie mieszając i tak przygotowaną natrzeć mięso. Potem przełożyć je do naczynia próżniowego albo innego z pokrywką na kilka godzin. Gdy schab się zamarynuje przygotować sobie pozostałe narzędzia do wędzenia czyli głęboką patelnię, folię aluminiową i pokrywkę. Dno patelni wyłożyć dwoma warstwami folii, pokrywkę także owinąć folią bo wszystko musi być szczelne. Składniki do wędzenia wymieszać ze sobą, wsypać na dno patelni i lekko rozprowadzić po jej dnie. Następnie z patyczków do szaszłyków wykonać kratkę do wędzenia lub użyć gotowej metalowej jeśli średnica będzie odpowiednia. Rozgrzać patelnię i położyć na kratce mięso, przykryć szczelnie pokrywką i zostawić na dużym ogniu 5 minut. Potem zmniejszyć ogień i tak zostawić schab na 60 -70 minut w zależności od jego grubości. Po uwędzeniu zostawić mięso jeszcze pod przykryciem na jakiś czas a potem przełożyć na talerz. Kroić gdy wystygnie i podawać zamiast wędliny do pieczywa.
agabi22
zewa
herbata z ryżem się nie spali, a i patelnia nie ucierpi. To moje pierwsze podejście ale nie ostatnie i będę kombinować ze smakami.
monikaT83
zewa
Bardzo proszę, smacznego :)