Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Schab wędzony wg teścia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniałe kruche mięso rewelacyjne na półmisek wędlin

Schab wędzony wg teścia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab wędzony wg teścia

 

 

Sposób przygotowania:

Schab wędzony wg teścia
Ziele angielskie, pieprz, ziarna jałowca utłuc, dodać majeranek (rozetrzeć w dłoniach), liść laurowy pokruszyć. Przyprawy wymieszać z solą kamienną i saletrą. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć umyty i osuszony schab, który należy przechowywać około tygodnia w naczyniu z pokrywką, w chłodnym miejscu. W ciągu tego tygodnia należy mięso codziennie obracać. Po tygodniu mięso umyć, osuszyć, przewiązać ciasto sznurkiem albo nabić na haki. Wędzić około 6 godzin w dymie z drzew owocowych.
Schab wędzony wg teścia
Opłukany i osuszony schab przewiązać sznurkiem
Schab wędzony wg teścia
Gotowy schab przechowywać w chłodnej piwnicy

Tagi:

mięso