Sposób przygotowania:
Schab wędzony wg teścia
Ziele angielskie, pieprz, ziarna jałowca utłuc, dodać majeranek (rozetrzeć w dłoniach), liść laurowy pokruszyć. Przyprawy wymieszać z solą kamienną i saletrą. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć umyty i osuszony schab, który należy przechowywać około tygodnia w naczyniu z pokrywką, w chłodnym miejscu. W ciągu tego tygodnia należy mięso codziennie obracać. Po tygodniu mięso umyć, osuszyć, przewiązać ciasto sznurkiem albo nabić na haki. Wędzić około 6 godzin w dymie z drzew owocowych.
![Schab wędzony wg teścia Schab wędzony wg teścia](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/schab-wedzony-wg-tescia-186637.jpg)
![Schab wędzony wg teścia Schab wędzony wg teścia](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/schab-wedzony-wg-tescia-186638.jpg)