Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Schab wieprzowy duszony w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie i smaczne.

Schab wieprzowy duszony w winie

Składniki:

Schab wieprzowy duszony w winie

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 1/4 szkl białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżej szałwii
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1łyżeczka przyprawy kucharek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schab wieprzowy duszony w winie
Do miski wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę, szczypiorek, szałwię, natkę pietruszki, skórkę pomarańczową, sok z cytryny, przyprawę kucharek i pieprz. Wsypać bułkę tartą i zmiksować. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, naciąć w kilku miejscach. Nacięcia w mięsie wypełnić przygotowanym farszem, spiąć wykałaczką, włożyć do rękawa foliowego, skropić winem, i zawiązać rękaw. Włożyć do brytfanny, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 50-60 minut.