beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Schab wieprzowy z  papryką i  z  ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Schab wieprzowy z  papryką i  z  ryżem

Składniki:

Schab wieprzowy z  papryką i  z  ryżem

 

  • 30 dag drobnego ryżu,
  • 3  szklanki bulionu z  warzyw,
  • 50 dag schabu wieprzowego,
  • strąk papryki czerwonej i  zielonej,
  • pęczek dymki,
  • słodka papryka,
  • 1  łyżka sezamu,
  • sól, pieprz,
  • 3  łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Schab wieprzowy z  papryką i  z  ryżem
Ryż gotować w  bulionie przez ok. 25 min. Paprykę pokroić w  paski, a  dymkę w  prążki. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w  paski, podsmażyć na dwóch łyżkach oleju, posypać solą, pieprzem i  zabezpieczyć folią aluminiową przed wystygnięciem. Na patelnię po mięsie wlać pozostały olej, wrzucić paprykę i  dymkę, smażyć przez 5  minut. Do smaku przyprawić solą i  pieprzem oraz słodką papryką. Całość posypać prażonymi ziarenkami sezamu. Podawać z  gęstą śmietaną i  ryżem.