Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Schab z aromatem szałwii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Schab opłukać, nasolić. Rozgrzać mocno olej w rondlu i dobrze obsmażyć mięso ze

Schab z aromatem szałwii

Składniki:

Schab z aromatem szałwii

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki oliwy
  • garść liści szałwii z dodatkiem świeżego listka mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab z aromatem szałwii
Schab opłukać, nasolić. Rozgrzać mocno olej w rondlu i dobrze obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wyjąć je z naczynia, zlać olej, wysypać dno naczynia połową szałwii wymieszanej z miętą, dodać roztarty czosnek, wlać świeżą oliwę i szklankę letniej wody. Na tak przygotowany zestaw przypraw położyć mięso, po wierzchu posypać resztą szałwii. Gotować ok 3 godz w przykrytym naczyniu na bardzo małym ogniu, obracając mięso co jakiś czas. Podawać z makaronem.