pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Schab z brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

z brzoskwinią tez można

Schab z brzoskwinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab z brzoskwinią

 

  • 1,2 kg schab wieprzowy,
  • 1/2 brzoskwinie z puszki,
  • sól do smaku,
  • 100 m woda,
  • 15 dag boczek,
  • przyprawa do schabu

 

Sposób przygotowania:

Schab z brzoskwinią
Schab wieprzowy kroimy na 10-15 centymetrowe kawałki i każdą część dziurawimy nożem na wylot (można schab trochę schłodzić wtedy dziurawienie będzie łatwiejsze). W tak zrobione dziury wkładamy połówki brzoskwiń (w razie konieczności brzoskwinki kroimy jeszcze na pół), a następnie dokładnie obtaczamy (obsypujemy) przyprawą do schabu (2/3 opakowania) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie pozostałą część przyprawy mieszamy z wodą. Do foliowego rękawa wkładamy schab, wrzucamy pokrojony w drobne paski boczek i wlewamy rozpuszczoną przyprawę. Rękaw szczelnie spinamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1-1,5h, aż nabierze rumianego koloru. Podawać ciepły z ziemniaczkami polany sosem z rękawa lub jako zimna przekąska. Smacznego.
Schab z brzoskwinią
Schab z brzoskwinią