szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Schab z cebulką w cytrynowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Schab z rękawa o cytrynowym posmaku, doskonały do obiadu lub na kanapki.

Schab z cebulką w cytrynowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z cebulką w cytrynowej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Schab z cebulką w cytrynowej marynacie
Z połówki cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy cały sok. Cebule obieramy i kroimy każdą na oseim części. Skórkę i sok z cytryny przekładamy do miseczki, dodajemy olej, pieprz, sól i pokrojone cebule. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso w kawałku, przykrywamy i wstawiamy na min 2 godzinki do lodówki. Po tym czasie całość przekładamy do rękawa do pieczenia i dorzucamy obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Rękaw zamykamy i robimy w nim z góry kilka małych dziurek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 1,5 godziny, do miękkości mięsa. Gotowe mięso kroimy na plasterki.
Schab z cebulką w cytrynowej marynacie
Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki
Schab z cebulką w cytrynowej marynacie
Mieso przekłądamy do rękawa i dorzucamy do niego czosnek
Schab z cebulką w cytrynowej marynacie
Rękaw zamykamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Schab z cebulką w cytrynowej marynacie
Pieczemy do miękkości mięsa kroimy po pieczeniu

Tagi:

schab