Sposób przygotowania:
Schab z dzika na winie
Przygotować marynatę z czerwonego wina, oliwy, pokrojonej cebuli, soku z cytryny, wszystkich przypraw oraz skórki cytrynowej i śliwek. Marynatę zagotować. Schab z dzika pokroić w plastry grubości ok. 3 cm, rozbić lekko ręką tak, jak steki wołowe i zalać w szklanej misce gorącą marynatą.
Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki i marynować 4-5 dni.
W dniu przyrządzania potrawy, wyjąć mięso z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynaty nie wylewać. Kawałki mięsa smażyć na oliwie, na dość silnym ogniu, po 3-4 min z każdej strony uważając, żeby nie przypalić. Pod koniec smażenia posolić i dodać masło.
Mięso przełożyć do miseczki i trzymać w ciepłym miejscu. W tym czasie na patelnię wlać marynatę, w której leżało mięso i gotować pod przykryciem ok. 15 min. Usunąć łyżką część ziaren pieprzu, ziela , jałowca oraz liść laurowy. Pozostały sos zmiksować i osolić do smaku. Gdyby był za gęsty, rozrzedzić winem.
Na koniec, do sosu włożyć kawałki usmażonego mięsa oraz sok, który mięso puściło w międzyczasie. Zdjąć z ognia i pozwolić, żeby mięso dopiekło się w sosie (ok. 3 min).
Jako dodatek, można przygotować połówki gruszek, krótko gotowane w czerwonym winie z dodatkiem goździków i odrobiny cukru. Podać połówki gruszek wypełnione łyżeczką żurawin. Mięso podajemy z ziemniakami i dowolna surówka.
Odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki i marynować 4-5 dni.
W dniu przyrządzania potrawy, wyjąć mięso z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynaty nie wylewać. Kawałki mięsa smażyć na oliwie, na dość silnym ogniu, po 3-4 min z każdej strony uważając, żeby nie przypalić. Pod koniec smażenia posolić i dodać masło.
Mięso przełożyć do miseczki i trzymać w ciepłym miejscu. W tym czasie na patelnię wlać marynatę, w której leżało mięso i gotować pod przykryciem ok. 15 min. Usunąć łyżką część ziaren pieprzu, ziela , jałowca oraz liść laurowy. Pozostały sos zmiksować i osolić do smaku. Gdyby był za gęsty, rozrzedzić winem.
Na koniec, do sosu włożyć kawałki usmażonego mięsa oraz sok, który mięso puściło w międzyczasie. Zdjąć z ognia i pozwolić, żeby mięso dopiekło się w sosie (ok. 3 min).
Jako dodatek, można przygotować połówki gruszek, krótko gotowane w czerwonym winie z dodatkiem goździków i odrobiny cukru. Podać połówki gruszek wypełnione łyżeczką żurawin. Mięso podajemy z ziemniakami i dowolna surówka.
marietta