Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Schab z grzybkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Superproste w przygotowaniu, ale aromatyczne i pyszne miesko.

Schab z grzybkami

Składniki:

Schab z grzybkami

 

  • schab bez kosci - 5 niewielkich plastrów,
  • pieczarki - 8 malych sztuk (lub wiecej),
  • cebula - 1 sredniej wielkosci,
  • kostka bulionowa grzybowa - 1 sztuka,
  • sól, pieprz, pieprz ziolowy,
  • maka pszenna - 1 lyzka,
  • olej - kilka lyzek.

Sposób przygotowania:

Schab z grzybkami
Cebule umyc, osuszyc i pokoric w piórka. Pieczarki obrac i pokroic na polówki. Schab umyc i osuszyc za pomoca recznika papierowego. Przyprawic sola i pieprzem ziolowym z obu stron i wrzucic na rozgrzany olej. Podsmazyc lekko z obu stron i przelozyc do rondla. Zalac mieso goraca woda, dodac kostke grzybowa, pieprz naturalny i 1/2 lyzeczke soli. Gotowac przez 45 minut na wolnym ogniu, po czym dodac cebule i pieczarki. Gotowac przez kolejne 15 minut, zdjac z ognia, wymiieszac z maka rozpuszczona w niewielkiej ilosci zimnej wody, ponownie zagotowac. W razie potrzeby doprawic do smaku. Podawac z ziemniakami.

Tagi:

beza schab mak bezy