Sposób przygotowania:
Schab z jajkiem
Schab: Mięso oczyścić z ewentualnych błonek i zbędnego tłuszczu, wyciąć w środku kieszeń bardzo ostrym i dość wąskim nożem i nafaszerować ją jajami [kieszeń powinna być troszkę mniejsza niż jajko jeśli jednak wyjdzie za luźna należy obwiązać ścisło schab bawełnianym sznurkiem do wędlin], wierzch natrzeć solą, pieprzem i łagodnym curry (tego ostatniego nie za dużo). Masło rozpuścić na patelni i obsmażyć szybko mięso, aby podczas pieczenia nie puszczało soków i pozostało soczyste. Przełożyć schab do brytfanki, polać tłuszczem z patelni i włożyć do pieca na ok 1,5h. Puree ziemniaczane: Ziemniaki odcedzić, dodać masło i uprażone na patelni mielone siemię lniane. Dokładnie rozgnieść całość tłuczkiem. Siemię nada cudowny, orzechowy posmak puree. Sos śliwkowy: Śliwki wypestkować, pociąć bardzo drobno, przełożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować przez kilkanaście minut aż zmiękną. Zrobić na patelni zasmażkę: rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie szybko rozprowadzić rózgą. Zdjąć z ognia i wlać zimne śliwki (ciągle intensywnie mieszając) wg zasady: zimna zasmażka - gorący wywar lub na odwrót. Ponownie postawić na gazie - gdy się zagotuje, odpowiednio zgęstnieje.
jarek-energy
elutka
darek112
astra
2halina