luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Schab w sosie grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Schabik inaczej.. czyli bez panierki

Schab w sosie grzybowym

Składniki:

Schab w sosie grzybowym

 

  • Schab, ilość wedle potrzeb
  • kostka grzybowa
  • 2 pieczarki lub kilka grzybków suszonych
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 szkl wody
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Schab w sosie grzybowym
Schab pokroić na cienkie plastry, lekko rozklepać usmażyć z obu stron, na tym samym tłuszczu przyrumienić cebulę i dodać drobno posiekane pieczarki lub grzybki wcześniej namoczone i ugotowane w odrobinie wody. Podlać potrawę wodą , dodać kostkę grzybową i przyprawy do smaku. Poddusić kilka minut .. mąkę rozrobić w odrobinie wody i dodać do sosu.. przemieszać i doprowadzić do wrzenia .. Podawać z ziemniakami i surówką. Posypać natką pietruszki.

Tagi:

schab