Sposób przygotowania:
Schab z morelą w galarecie
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem oraz olejem. Na schabie rozkładamy listki laurowe. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na ok 6-12 godzin. Morele zalewamy gorącą wodą (można w zamian użyć białego wina) i odstawiamy również na ok 6 godzin. W tak przygotowanym mięsie robimy długim nożem rozcięcie w środku, które wypychamy namoczonymi morelami. Koniec mięsa można zszyć lub nakłuć wykałaczkami aby morele nie 'uciekły' podczas pieczenia Mięso umieszczamy w rękawie i peiczmy przez około 1 godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu mięso kroimy w centymetrowe plastry, które układamy na półmisku, dekorujemy owcami. żelatynę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu, dodajemy kostkę rosołową, Gorącą żelatynę przelewamy przez małe siteczko i zalewamy mięso z dekoracją jak trochę ostygnie. Smacznego!
fooosy