IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Schab z morelą w galarecie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

łatwa i efektowna potrawa na każdą okazję

Schab z morelą w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab z morelą w galarecie

 

 

Sposób przygotowania:

Schab z morelą w galarecie
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem oraz olejem. Na schabie rozkładamy listki laurowe. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na ok 6-12 godzin. Morele zalewamy gorącą wodą (można w zamian użyć białego wina) i odstawiamy również na ok 6 godzin. W tak przygotowanym mięsie robimy długim nożem rozcięcie w środku, które wypychamy namoczonymi morelami. Koniec mięsa można zszyć lub nakłuć wykałaczkami aby morele nie 'uciekły' podczas pieczenia Mięso umieszczamy w rękawie i peiczmy przez około 1 godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu mięso kroimy w centymetrowe plastry, które układamy na półmisku, dekorujemy owcami. żelatynę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu, dodajemy kostkę rosołową, Gorącą żelatynę przelewamy przez małe siteczko i zalewamy mięso z dekoracją jak trochę ostygnie. Smacznego!
Schab z morelą w galarecie
Na schabie rozkładamy listki laurowe.
Schab z morelą w galarecie
Morele zalewamy gorącą wodą i odstawiamy również na ok 6 godzin.
Schab z morelą w galarecie
rozcięcie w środku wypychamy namoczonymi morelami
Schab z morelą w galarecie
Po upieczeniu i ostudzeniu mięso kroimy w centymetrowe plastry