anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Schab z patelni w sosie chrzanowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

bardzo smaczny obiadek, polecam:)

Schab z patelni w sosie chrzanowym

Składniki:

Schab z patelni w sosie chrzanowym

 

  • 1 kg schabu bez kości lub wg uznania
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • 3/4 szklanki wody
  • Sos:
  • 1 szklanka sosu ze schabu
  • 1 szklanki wody
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka

Sposób przygotowania:

Schab z patelni w sosie chrzanowym
Schab natrzeć solą,pieprzem,papryką czosnkiem i majerankiem,odstawić do lodówki na 30 min. Wlać na patelnię 3 łyżki oleju, rozgrzać,obsmażyć schab na złoty kolor pod przykryciem,zmiejszyc ogień do minimum, podlać wodą,przykryć dusić pod przykryciem około 35min, od czasu do czasu przekręcając (sprawdzić długą wykałaczką) Gdy schab jest gotowy, pokroić go w plastry i polać sosem.

Wykonanie sosu: 1 szklankę sosu z duszenia schabu zmieszać z szklanką wody, dodać chrzan, zagotować, mąkę wymieszać z pół szklanki zimnej wody (uważać żeby nie było grudek) wlać do sosu mieszająć zagotować około 1 min. Sosik ma fajny smak i nie trzeba go już niczym przyprawiać. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego