Sposób przygotowania:
Schab zapiekany w cieście
Schab zanurzyć we wrzątku na 20 minut. Wyjąć i przestudzić. CIASTO:
Wsypać do miski mąkę i sól. Pośrodku zrobić zagłebienie. Rozkruszyć do niego drożdże, posypać odrobiną cukru, wymieszać z letnim mlekiem i odrobiną mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem przez 20 minut. Masło roztopić, rozczyn zagnieść, wyrobić z mąką, tłuszczem i oliwą z oliwek. Jeszcze raz pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
NADZIENiE:
Umyć zioła, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać z miodem, jajkiem i pieprzem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Rozsmarować na nim nadzienie, położyć mięso i zawinąć. Ciasto ułożyć złączeniem do dołu na blasze do pieczenia. Posmarować odrobiną osolonej wody. Jeszcze raz pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 stop. C. piec 40 minut. Pieczeń pokroić. Danie najlepiej smakuje z sałatą z fasoli i sosem owocowym.
Wsypać do miski mąkę i sól. Pośrodku zrobić zagłebienie. Rozkruszyć do niego drożdże, posypać odrobiną cukru, wymieszać z letnim mlekiem i odrobiną mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem przez 20 minut. Masło roztopić, rozczyn zagnieść, wyrobić z mąką, tłuszczem i oliwą z oliwek. Jeszcze raz pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
NADZIENiE:
Umyć zioła, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać z miodem, jajkiem i pieprzem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Rozsmarować na nim nadzienie, położyć mięso i zawinąć. Ciasto ułożyć złączeniem do dołu na blasze do pieczenia. Posmarować odrobiną osolonej wody. Jeszcze raz pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 stop. C. piec 40 minut. Pieczeń pokroić. Danie najlepiej smakuje z sałatą z fasoli i sosem owocowym.