migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Schab zapiekany z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny schabik z jabłkami i cebulka w aromatycznym sosie. Fajny sposów na wykorzystanie schabu. Danie można podać z ryżem lub ziemniaczkami.

Schab zapiekany z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab zapiekany z jabłkami

 

  • 700 g schabu
  • 3 jabłka
  • 3-4 małe cebule
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka szałwi
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab zapiekany z jabłkami
Jabłka i cebulę obrać. Jabłka pokroić w ósemki a cebulę na ćwiartki. Schab pokroić w średnią kostkę. Mąkę wymieszać z papryką i obtoczyć kawałki mięsa. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić zapanierowane mięso. Mięso przełożyć na talerz a na patelnię wrzucić jabłka i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać wszystkie przyprawy i wlać wino. Dokładnie wymieszać aby smaki sie wymieszały a następnie dodać zarumienione mięso. Wszystko chwilkę razem dusić mieszając aby przyprawy pokryły mięso. Następnie zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać słodka śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Ja swoje mięsko podałam z brązowym ryżem.
Schab zapiekany z jabłkami
Etap 1 Schab pokroić w średnią kostkę. Mąkę wymieszać z papryką i obtoczyć kawałki mięsa.
Schab zapiekany z jabłkami
Etap 2 Jabłka i cebulę obrać. Jabłka pokroić w ósemki a cebulę na ćwiartki.
Schab zapiekany z jabłkami
Etap 3 Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić zapanierowane mięso. Mięso przełożyć na talerz a na patelnię wrzucić jabłka i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać wszystkie przyprawy i wlać wino. Dokładnie wymieszać aby smaki sie wymieszały
Schab zapiekany z jabłkami
Etap 4 Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać słodka śmietanką.