ewcik89

ewcik89

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 6]

schab ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

schab nadziewany śliwką .

schab ze śliwką

Składniki:

schab ze śliwką

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • pół łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania:

schab ze śliwką
Sparzyć śliwki i wrzucić je na 30 minut do gorącego wina. Powidła połączyć ze startym imbirem. Schab rozkorić z boku wzdłuż na płat o grubości 2-3cm i rozbić tłuczkiem, delikatnie doprawić solą i pieprzem, posmarować powidłami od wewnątrz. Wyjąć śliwki z wina, poukładać w trzech rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać ściśle nitką. Rozgrzać oliwę na dużej patelni i obsmażyć mięso, przełożyć je razem z tłuszczem do brytfanny, wlać wino, w którym moczyły się śliwki oraz 3-4 łyżki wody. Piec ok. 1-1,5 godziny w temp. 180 stopni, co jakiś czas polewając wytwarzającym się podczas pieczenia sosem.