agataabraham

agataabraham

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Schab ze śliwką w galarecie 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab podaję w galarecie, jest wtedy bardziej soczysty.

Schab ze śliwką w galarecie 4

Składniki:

Schab ze śliwką w galarecie 4

 

  • 1kg schabu wieprzowego b/k
  • sól, pieprz, czosnek w ząbkach 2 szt.
  • śliwki suszone kalifornijskie(mogą być też morele suszone kilka sztuk)
  • żelatyna
  • kostka rosołowa bądź wywar z rosołu do zrobienia galarety
  • cukier, sól pieprz

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką w galarecie 4
Schab natrzeć przyprawami i drobno pokrojonym czosnkiem, w środek napchać śliwek i moreli. Owinąć w folię aluminiową, kilka warstw i piec około 1 h w 200 C. Po ostygnięciu pokroić na plastry około 1 cm. Zalać tężejącą żelatyną z rosołkiem, przyozdobić wedle uznania. Świetna potrawa na świąteczny stół. SMACZNEGO