Mario

Mario

Kucharz
[Przepisów: 12]

Schab ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

nie tylko na święta...

Schab ze śliwkami

Składniki:

Schab ze śliwkami

 

  • 1 kg schabu środkowego bez kości
  • przyprawa"Vegeta"
  • 300 g suszonych śliwek
  • łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwkami
Umyte i osuszone mięso natrzeć "Vegetą",majerankiem i odstawić na noc do lodówki.Śliwki umyć i namoczyć na 30 minut.Zagotować osoloną wodę ,włożyć mięso i gotować 5 minut,po czym wyjąc i osączyć.Posypać jeszcze raz "Vegetą".Nożem naciąć otwór wzdłuż mięsa ,a następnie wypełnić go śliwkami.Schab ułożyć w brytfance ,polać olejem i piec w piekarniku w temp. 200 stopni przez około godzinę pod przykryciem,polewając wytopionym sosem.Po upieczeniu wyjąć schab na półmisek ,pokroić go w plastry i polać sosem.Podawać gorący z pieczonymi ziemniakami najlepiej z dodatkiem surówki dowolnej.