SUPERPRZEPIS

Schab ze śliwkowym oczkiem

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Schab ze śliwkowym oczkiem Więcej zdjęć (3)

schab ze śliwką...............

Składniki:

Schab ze śliwkowym oczkiem

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczonej szynki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 szk wody
  • 4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwkowym oczkiem
Schab umyć i osuszyć. Przez środek zrobić nacięcie na wylot. W otwór wcisnąć śliwki. Wszystkie pozostałe przyprawy wymieszać i natrzeć taką mieszanką schab. Włożyć mięso do pojemnika próżniowego, przykryć, odessać powietrze i tak przygotowane mięso marynować całą noc. Następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka, wlać wysmażony tłuszcz, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie schab obrócić i dusić kolejne 30 minut. Mięso wyjąć z garnka na półmisek, przestudzić i zimny schab pokroić w plasterki.
Schab ze śliwkowym oczkiem
schab przeciać wzdłuż, wcisnąć w niego śliwki i natzreć mieszanką przypraw.
Schab ze śliwkowym oczkiem
zamarynowany schab podsmażyć z każdej strony na oleju po czym podlać wodą i dusić.