Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Schab ze smażoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowane mięso często gości na moim stole

Schab ze smażoną cebulą

Składniki:

Schab ze smażoną cebulą

 

  • 20 dag schabu bez kości,
  • 1 cebula biała,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Schab ze smażoną cebulą
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 2 porcje. Lekko zbić tłuczkiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie mięso usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulkę. Miękkie mięso podawać z sosem (np. według przepisu https://gotujmy.pl/sos-szary-do-pieczeni,przepisy,144901.html )

Tagi:

beza schab bezy