shimetsu

shimetsu

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Schabiki - zimny bufet

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schabiki idealnie nadają się jako zimny bufet. Polecam na święta, rocznice i inne tego typu okazje.

Schabiki - zimny bufet Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schabiki - zimny bufet

 

  • 1,5- 2 kg schabu bez kości
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka ananasa w krążkach
  • mały słoik szparagów
  • mały słoik pieczarek konserwowych
  • 5-6 jaj na twardo
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1 czerwona papryka świeża lub konserwowa
  • kilkanaście kulek winogrona
  • musztarda lub chrzan
  • majonez
  • przyprawy: Vegeta, pieprz, zioła

Sposób przygotowania:

Schabiki - zimny bufet
Schab bez kości umyć i osuszyć. Natrzeć go Vegetą, pieprze i ziołami prowansalskimi lub innymi według uznania. Mięso upiec w całości do miękkości, po ostudzeniu pokroić w plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Plastry ułożyć na paterach, posmarować musztarda lub chrzanem i na każdym ułożyć pół krążka ananasa, plasterek jajka (ugotowanego na twardo), plasterek ogórka konserwowego, pół pieczarki konserwowej, małego szparaga, połówkę owocu winogrona bez pestek, kawałek czerwonej papryki. Całość obsypać groszkiem konserwowym. Każdy kawałek schabu udekorować majonezem. Całość polać ostudzona żelatyna. żelatyna musi być na granicy ścięcia. Odstawić w chłodne miejsce. Smacznego :)
Schabiki - zimny bufet
Każda porcję schabu przyozdabiamy majonezem w taki sposób jakna zdjęciu.
Schabiki - zimny bufet
Po zakończeniu dekoracji, całość zalewamy żelatyną na granicy ścięcia.
Schabiki - zimny bufet
Dodatki na schabie układamy wg przepisu, każdy skłądnik musi się znaleźć na każdej z porcji.