Sposób przygotowania:
Zapiekanka kapuściana z farszem gołąbkowym
Kiszoną kapustę pokroić nożyczkami drobniej w garnku. Wlać 2 szklanki wody i ugotować z kminkiem, cukrem, olejem do miękkości. Następnie wylać na sito. Z kapusty włoskiej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać liście. Z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
Ryż z dzikim ryżem ugotować w nie solonej wodzie. Wylać na sito. Po odcedzeniu wsypać do miski. Dodać mięso mielone z indyka, kucharka, pieprz mielony, podsmażoną cebulkę na oleju, wbić jajka i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Brytfannę wysmarować masłem, obsypać 1 szklanką tartej bułki.
Układać partiami liście z kapusty, farsz, kiszoną kapustę, liście, farsz kiszoną kapustę, liście.
Na wierzch kapusty położyć plastry masła, posypać papryką ostro-słodką.
Piekarnik nagrzany na 210, grzanie góra/dół, piec pod przykryciem 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 140C z 10 minut. Gdy przestygnie koić porcje zapiekanki.
Na sos użyłam 1 litr soku pomidorowego, do smaku sól czosnkowa, papryka ostra i tylko krótko zagotować, podawać wystudzony.
Ryż z dzikim ryżem ugotować w nie solonej wodzie. Wylać na sito. Po odcedzeniu wsypać do miski. Dodać mięso mielone z indyka, kucharka, pieprz mielony, podsmażoną cebulkę na oleju, wbić jajka i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Brytfannę wysmarować masłem, obsypać 1 szklanką tartej bułki.
Układać partiami liście z kapusty, farsz, kiszoną kapustę, liście, farsz kiszoną kapustę, liście.
Na wierzch kapusty położyć plastry masła, posypać papryką ostro-słodką.
Piekarnik nagrzany na 210, grzanie góra/dół, piec pod przykryciem 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 140C z 10 minut. Gdy przestygnie koić porcje zapiekanki.
Na sos użyłam 1 litr soku pomidorowego, do smaku sól czosnkowa, papryka ostra i tylko krótko zagotować, podawać wystudzony.