marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Schabowe kieszonki z czuszką i serem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab opłukać,osuszyć,pokroić na plastry,przyprawić.Każdy plaster ponacinać w środku,nadziewać,spiąć.Obtaczać w panierce.Usmażyć,podać.

Schabowe kieszonki z czuszką i serem.

Składniki:

Schabowe kieszonki z czuszką i serem.

 

  • 1 kg.schabu bez kości,
  • 3 średnie czuszki kolorowe,
  • 4-6 plasterków ementalera paczkowanego,
  • pęczek zieleniny w tym świeżych ziół,np.natka pietruszki,melisa świeża,szałwia,
  • mąka kukurydziana,
  • 1 duże jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • 4-6 wykałaczek do podpięcia kieszonek.

Sposób przygotowania:

Schabowe kieszonki z czuszką i serem.
Mięso opłukać,osuszyć,pokroić na 4-6 plastrów,a te ponacinać na wpół,tworząc kieszonki,oprószyć solą i pieprzem.Można lekko je rozbić.Do każdej z nich włożyć po plasterku sera,szczyptę ziół z zieleniną oraz po łyżeczce siekanej czuszki po uprzednim ich opłukaniu i usunięciu nasion z czuszek.Każdą kieszonkę spiąć przy brzegach wykałaczką,obtoczyć w mące kukurydzianej,jaju i bułce tartej.Rozgrzać olej na patelni i kłaść mięso dopiero jak tłuszcz zacznie pryskać.Smażyć kieszonki z nadzieniem na złotobrązowy kolor z 5-7 min. po obu stronach.Wyjąć i osączyć z tłuszczu.Przełożyć na półmisek lub na płaskie talerze i podawać z ziemniakami z wody oraz surówką obiadową.