WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Schabowe zapiekane z warzywami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety schabowe usmażone tradycyjnie a następnie zapieczone w piekarniku pod pierzynką z marchewki, pora i sera żółtego.

Schabowe zapiekane z warzywami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe zapiekane z warzywami i serem

 

Sposób przygotowania:

Schabowe zapiekane z warzywami i serem

ETAP 1:

Umyte i osuszone plastry schabu rozbić tłuczkiem. Przyprawić mięso solą i pieprzem.

Jajka roztrzepać. Bułkę tartą wysypać na talerz. Kotlety panierować w jajku i w bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pora pokroić w półplasterki. Na patelni roztopić masło. Wrzucić marchewkę i pora.

Przesmażyć. Następnie podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.

Kotlety ułożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na kotlety nałożyć warzywa. Na to rozłożyć starty żółty ser.

Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 200 stopni do przyrumienienia sera. Podawać np. z frytkami.

Schabowe zapiekane z warzywami i serem
Zapieczone schabowe na blaszce po wyjęciu z piekarnika
Schabowe zapiekane z warzywami i serem
Uduszona marchewka z porem nałożona na kotlety
Schabowe zapiekane z warzywami i serem
Uduszona marchewka z porem i przyprawami na patelni
Schabowe zapiekane z warzywami i serem
Usmażone kotlety schabowe wyłożone na talerz