Sposób przygotowania:
Schabowe roladki w sosie serowym
Schab kroimy na 5-6 plastrów. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez folię). Rozbite plastry oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Każdy plaster smarujemy serkiem śmietankowym, układamy na nim 2 suszone pomidory i kawałek dymki (cebulki i szczypiorku) i zwijamy w roladki. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Kolejno przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę i masło, dodajemy przyprawy i mieszamy - wstawiamy na ogień i zagotowujemy. Do masy dodajemy żółty ser starty na grubych oczkach tarki. Mieszamy aż do powstania kremowej konsystencji, doprawiamy ewentualnie do smaku pieprzem i solą. Sos powinien być pikantny. Sosem zalewamy roladki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Podajemy z ryżem. Życzę smacznego :)
edytaha