Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Schabowe roladki w sosie serowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny sposób na wykorzystanie schabu - sos jest bardzo serowy, pikantny, świetnie smakuje z ryżem

Schabowe roladki w sosie serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe roladki w sosie serowym

 

  • schab 500g,
  • 2 dymki,
  • 150 g suszonych pomidorów (masa po odsączeniu zalewy),
  • serek śmietankowy 2-3 łyżki,
  • sól.
  • pieprz,
  • Sos serowy:
  • mleko 600ml,
  • mąka 3 łyżki,
  • masło 3 łyżki,
  • ser żółty 200g,
  • kurkuma 1/2 łyżeczki,
  • chili 1/2 łyżeczki,
  • oregano 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • ryż do podania 300-400g

Sposób przygotowania:

Schabowe roladki w sosie serowym
Schab kroimy na 5-6 plastrów. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez folię). Rozbite plastry oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Każdy plaster smarujemy serkiem śmietankowym, układamy na nim 2 suszone pomidory i kawałek dymki (cebulki i szczypiorku) i zwijamy w roladki. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Kolejno przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę i masło, dodajemy przyprawy i mieszamy - wstawiamy na ogień i zagotowujemy. Do masy dodajemy żółty ser starty na grubych oczkach tarki. Mieszamy aż do powstania kremowej konsystencji, doprawiamy ewentualnie do smaku pieprzem i solą. Sos powinien być pikantny. Sosem zalewamy roladki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Podajemy z ryżem. Życzę smacznego :)
Schabowe roladki w sosie serowym
Schab kroimy na 5-6 plastrów. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem
Schabowe roladki w sosie serowym
Każdy plaster smarujemy serkiem śmietankowym, układamy na nim 2 suszone pomidory i kawałek dymki.
Schabowe roladki w sosie serowym
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę i masło, dodajemy przyprawy i mieszamy - wstawiamy na ogień i zagotowujemy.
Schabowe roladki w sosie serowym
Sosem zalewamy roladki i wstawiamy do piekarnika .