WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 929]

Schabowe z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kotlety schabowe których smak postanowiłam trochę wzmocnić i zaostrzyć chrzanową nutą. Chrzan najlepiej dodać do jajka lub posmarować nim kotlety.

Schabowe z chrzanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe z chrzanem

 

  • 5 plastrów schabu
  • 2jajka
  • bułka tarta
  • 1-2 łyżeczki chrzanu (w zależności od jego ostrości)
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe z chrzanem

ETAP 1:

Plastry schabu umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie rozbić tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety. Każdy kotlet skropić kilkoma kroplami soku z cytryny a następnie przyprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki.

Dodać chrzan ze słoiczka i roztrzepać widelcem na jednolitą mieszankę. Bułkę tartą wysypać na talerz. Kotlety panierować w jajku z chrzanem a następnie w bułce tartej.

Następnie smażyć na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na półmisek. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Schabowe z chrzanem
Opanierowane schabowe w trakcie smażenia na patelni
Schabowe z chrzanem
Schabowe z chrzanem opanierowane w jajku z chrzanem i w bułce
Schabowe z chrzanem
Zestaw do panierowania: jajka z chrzanem i bułka tarta
Schabowe z chrzanem
Rozbite kotlety przyprawione sokiem z cytryny, solą i pieprzem