jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Schabowe z serem pleśniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Tak przygotowane porcje schabu podajemy z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Całość polewamy sosem, dekorujemy natką pietruszki i czerwonym pieprzem.

Schabowe z serem pleśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe z serem pleśniowym

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 0,5 kg schabu,
  • 100 gram sera pleśniowego (z niebieską pleśnią),
  • 2 -3 ząbki czosnku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • tymianek do smaku,
  • ostra papryka,
  • mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • 1-2 łyżki śmietany do zabielenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Schabowe z serem pleśniowym
Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe dzielimy na 4 kotlety (grube plastry). W każdej porcji nacinamy „kieszeń”. Czosnek przeciskamy przez praskę i nakładamy w środek wyciętych otworów. Mięso zarówno w środku jak i po wierzchu oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowane odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Miedzy czasie ser łączymy z natką pietruszki i tymiankiem. Nadzienie dzielimy na 4 części i wypełniamy nim mięso. Kieszonki dokładnie spinamy wykałaczkami. Gotowe obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Gdy mięso zrumienimy z każdej strony podlewamy je wodą (ok 1,5 szklanki). Naczynie przykrywamy i całość dusimy do momentu jak mięso będzie gotowe. Następnie porcje schabu wyjmujemy a sos zagęszczamy i zabielamy mieszaniną wody, mąki i śmietany. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku pieprzem, papryką, solą . 
Schabowe z serem pleśniowym
W przygotowanych porcjach mięsa nacinamy kieszeń
Schabowe z serem pleśniowym
W środek przygotowanych kieszenii nakładamy farsz
Schabowe z serem pleśniowym
Kieszonki szczelnie zamykamy, obtaczamy w mące i obsmażamy
Schabowe z serem pleśniowym
Uzyskany sos zabielamy i zagęszczamy , doprawiamy do smaku

Tagi:

sery sosy ser schab