Sposób przygotowania:
Schabowe z serem pleśniowym
Mięso myjemy i osuszamy. Gotowe dzielimy na 4 kotlety (grube plastry). W każdej porcji nacinamy „kieszeń”. Czosnek przeciskamy przez praskę i nakładamy w środek wyciętych otworów. Mięso zarówno w środku jak i po wierzchu oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowane odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Miedzy czasie ser łączymy z natką pietruszki i tymiankiem. Nadzienie dzielimy na 4 części i wypełniamy nim mięso. Kieszonki dokładnie spinamy wykałaczkami. Gotowe obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Gdy mięso zrumienimy z każdej strony podlewamy je wodą (ok 1,5 szklanki). Naczynie przykrywamy i całość dusimy do momentu jak mięso będzie gotowe. Następnie porcje schabu wyjmujemy a sos zagęszczamy i zabielamy mieszaniną wody, mąki i śmietany. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku pieprzem, papryką, solą .
zbysiowa