Sposób przygotowania:
Schabowe z warzywami
Schab umyć, osuszyć, kotlety, natrzeć solą i. Warzywa umyć, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Por pokroić w talarki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, obsmażyć kotlety na rumiano ze wszystkich stron. Dodać przygotowane warzywa i mieszając, smażyć razem przez 3 minuty. Następnie wsypać opłukany ryż, oprószyć oregano i tymiankiem. Zalać 3 szklankami wrzątku, wkruszyć kostkę bulionową, wymieszać i zagotować. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wrzątku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, dodać do potrawy. Gotować razem przez 10 minut, aż pomidory się rozgotują. Posypać świeżymi ziołami i podawać.