dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Schabowe zawijasy z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Inne podejście do schabowego kotleta

Schabowe zawijasy z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe zawijasy z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Schabowe zawijasy z warzywami
Schab pokrojony w kotlety grubości 1 cm rozbijam i posypuję solą i pieprzem. Warzywa kroję w długie słupki. Na kotlety kładę plasterek boczku oraz warzywa, zawijam i spinam. Zrazy podsmażam ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.Przekładam do rondla, dorzucam ulubione przyprawy (np. w wersji na ostro: pieprz, szczypta grysu peperoncini, czubryca czerwona i czosnek suszony), skrapiam sokiem z połówki cytryny, dodaję kawałeczki masła (ok. łyżki) i podlewam bulionem lub po prostu gorącą wodą. Przykrywam i duszę do miękkości (30-40 min.)
Schabowe zawijasy z warzywami
Przygotowanie produktów: kotlety rozbijamy, warzywa kroimy w słupki (dłuższe niż szerokość kotleta)
Schabowe zawijasy z warzywami
Zawijamy, boczek jest dłuższy, dzięki temu będzie także na zewnątrz zraza.
Schabowe zawijasy z warzywami
Podsmażamy z każdej strony i przekładamy do rondla.
Schabowe zawijasy z warzywami
Doprawiamy ulubionymi przyprawami, polecam na ostro dla zrównoważenia łagodności warzyw.