Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Schabowy fusion z sosem Teriyaki :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Gotowe przyprawy lub marynaty doskonale sprawdzają się nie tylko w opcji podstawowej ale i jako element własnych wersji potrawy .

Schabowy fusion z sosem Teriyaki :

Składniki:

Schabowy fusion z sosem Teriyaki :

 

  • 1.5 kg schabu
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • Przyprawa ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
  • 3 łyżki Sosu Teriyaki
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie 1/2 szklanki słodkiej śmietanki + 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Schabowy fusion z sosem Teriyaki :
Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) .Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Potem przełożyć do rękawa foliowego , wlać marynatę która zastała w pojemniku, dodać masło i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 *C piekarniku przez 1,5 godziny. Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia . Schab wystudzić .Kroić w plastry .Przed podaniem podgrzać ponownie w sosie ( po prostu zimny schab łatwiej i ładniej się kroi ). Jeśli chcemy to możemy dolać w garnuszku do sosu z pieczenia słodkiej śmietanki i zmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody mąką .Zagęścić mieszając . Zagotować . Piekę zawsze większy kawałek schabu niż potrzebuję bo potem dzielę na porcje obiadowe, lub do chleba i zamrażam tak podzielony. Potem już tylko wyjmuję i podaję. Połowa roboty i duża oszczędność czasu .