SUPERPRZEPIS

Schabowy po węgiersku

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Schabowy po węgiersku Więcej zdjęć (3)

Schabowy w sosie pomidorowym z lekką nutą pikanterii

Składniki:

Schabowy po węgiersku

 

  • 1/2 kg schabu z/k(w plasterkach)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 litra gorącego bulionu
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych płatków czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietanki18%
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Schabowy po węgiersku
Kotlety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Posolić i usmażyć na oliwie na rumiano z obu stron-przełożyć na talerz.Na pozostałym tłuszczu ze smażenia podsmażyć obraną i posiekaną cebulę.Wlać gorący bulion dodać pokruszone płatki czosnku,papryki w proszku,roztartą na proszek gorczycę i podsmażone mięso. Posolić ,popieprzyć i dusić do miękkości kotletów.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,śmietanę i umytą pokrojoną w kostkę paprykę.Dusić jeszcze około 10 minut.Na koniec posypać posiekana natką pietruszki .
Schabowy po węgiersku
Przygotowana mieszanka przypraw i pokrojona papryka
Schabowy po węgiersku
Kotlety schabowe gotujące się w sosie z przyprawami

Tagi:

schab